2009. október 31., szombat

Találtam...

Mostanában sokat böngészgetek, és sok mindent elolvasok. Momentán, találtam egy nagyon jó idézetet, mely nagyon tetszik (sőt, mint kiderült dalszöveg is:) ):

Onnan fogod tudni, hogy jól vagy, ha nem találsz senkit, akinek a helyébe lennél és bármibe kerül, vagy akármi fáj, tudod, hogy élni lehet is, nem csak muszáj...

Lovasi András

Továbbá, Sigur Rós dalok között böngészgettem a YouTube-on, amikor bele botlottam egy videóba, mely a The Fountin című filmből lett összevágva a Saeglopur című dalra. Elképesztő vizualitás található ebben a 6 percben. Sajnos a filmet nem láttam, de előbb utóbb sort kerítek rá. Lehet ámulni és bámulni:

2009. október 30., péntek

Kowalsky portré

Ráakadtam a YouTube-on egy kisebb Kowalsky portréra, melyet most megosztok itt is, mert nem rossz összeállítás. Meg elég sok mindenben egyetértek azzal, amit Kowa mond. Íme a videók:



2009. október 29., csütörtök

Ólafur Arnalds

A mai napon egy ambient előadóról írnék, akinek a zongorás darabjait legalább úgy szeretem, mint Philip Glass-ét vagy Thomas Newman-ét. Ő Ólafur Arnalds lenne. Mindössze 21 éves, de hihetetlenül összerakott az, amit készít. Eddig egy szólólemeze és két EP-je jelent meg. Hihetetlen zenei élmény nyújt, érdemes meghallgatni.
Alább látható két videója, melyek elképesztő vizuális remekművek. No, nem is fényezem tovább, itt a myspace címe:
http://www.myspace.com/olafurarnalds


2009. október 28., szerda

Közvetlen Hangtér

A tegnapi naptól fogva hivatalosan is szerzőtársi posztba kerültem a Közvetlen Hangtér zenei blogban. Hamarosan ott is lehet olvasni a fontosabb és kevésbé fontosabb írásaimat. :) Mellesleg érdemes figyelni az oldalt, mert sok post-rock-os érdekesség található meg rajta. Az oldal címe: http://chocolatejesus.blog.hu/
Az oldalsó linkekhez is csatoltam.

2009. október 27., kedd

Egy kis hazai (III. rész)

Ma nem egy Békés megyei előadót mutatnék be, hanem egy Szegedit, ha már a Dél-alföldön vagyunk.
CéAnne-ről lenne szó, aki egy reggae énekes leányzó. Dalaiban a klasszikus roots reggae-t lehet felismerni, számos mai hangzás mellett. Véleményem szerint nagyon tehetséges, jól összerakottak a dalai.
Space-en meghallgatható néhány dala. Itt a cím, lehet csekkolni: www.myspace.com/ceannemusic

2009. október 26., hétfő

Rise of Day fejlemények

Először is ott kezdeném, hogy a lemezem borítója alakulófélben van, melyről egy kis mintát alább láthatóvá is tettem, továbbá felsorolok néhány dal címet, melyek valószínű, hogy felkerülnek a korongra.
Tehát a dalok listája:
A Day To Remember
Long Way Until The Return
Before Everything Changes
A Day In The Life
Beyond The Sky
Touch of Darkness
Napkelte (Indicta cover)
I Could Know Much More

Az album címe a következő lesz: Everything wasn't destroyed yet, és kb. 12-14 dal lesz rajta.
Továbbá, ha az időm engedi, akkor lehet, hogy készítek egy újabb videót a The First Rays... című dalomra.
Hamarosan dalpremier, addig is lehet csekkolni az oldalaimat. :)

2009. október 25., vasárnap

Netlabel-ekről

Napjainkban egyre többen zenélgetnek házilag úgy, mint én, majd töltik fel Space-re (mintha a Fish! dalt idézném [:)]). Ezzel nincs is baj. Ha egy kicsit szemfülesek, akkor keresgélnek és találhatnak kiadókat, netlabel-eket itt-ott. Jómagam is rengeteg kiadót és label-t jelöltem be (a fent említett oldalon), és volt is eredménye, mert így jött annak idején a Poison Tree-s megkeresés is, de a Chromechoes és az Acoustic Firework-höz is, így csatlakoztam. Magyarországon sajnos nincs túl sok netlabel, de külföldi viszonylatban egyre több van, és sok is alakul. Itthon jelenleg csak a Chromechoes-t tudom mondani, mely mindenféle alternatívabb stílust képvisel, mert a többiek főként csak elektronikus-zenével foglalkoznak. Egyébként nem is írtam, de most kifejtem egy kicsit a netlabel-ek funkcióit. Elsősorban ismeretlen, kezdő előadóknak ad egy internetes megjelenést, ahol elérhetővé teszik a műveiket és a kontaktjaikat.
Ez azért jó, mert külföldön, meg szerencsére már itthon is, egyre több blog és újság böngészi ezeket az oldalakat és írnak az ott megtetszett alkotókról. Mellesleg nem csak a zenében, hanem irodalomban és egyéb műfajokban is egyre több label van.
Ja igen, többnyire Creative Commons licensz alatt kezelik a műveket, mely azt jelenti, hogy bárki letöltheti, de hasznot nem szerezhet belőle. Összegezve, szerintem nagyon hasznosak, nélkülük sok mindenkiről nem is hallanánk.
Ráadásként a fent említett Fish! dal.

2009. október 24., szombat

Dalszövegek (2. rész)

Most is, mint az előző hasonló bejegyzésben, egy számomra fontos dalszöveget írnék le. A dal a Replika A tükrön túl című szerzeménye. A szám 98-ban az Ima lemezen jelent meg. Alább belinkeltem az akusztikus verziót belőle.

Replika - A tükrön túl

Magadba nézz, mi az amit látsz
Mondd mitől félsz

Nézd, a test hogy porlad szét
A szó hogy válik semmivé
Minden nap minden percében
Úgy múlunk el
Hogy nem vesszük észre
A boldogság nem holnap jön el

Magadba nézz, mi az amit látsz
Ez az üresség a valóság
Képmutatás az egész világ
A tükrön túl van az igazság

Miért pusztítasz mindent el
Mert félsz, holnapra már te sem leszel
Eljön a nap
El kell számolnod minden tetteddel
Önmagadba nézel, keresed a választ
De senki nem felel

Magadba nézz, mi az amit látsz
Ez az üresség a valóság
Képmutatás az egész világ
A tükrön túl van az igazság


2009. október 23., péntek

Filmzenék

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nagyon szeretem a filmzenei albumokat. Szerintem ez a műfaj mármár vetekedik a klasszikus (komoly) zenével, sőt, néha egyes darabok túl is szárnyalják, de ez csak az én véleményem. Épp most is egy James Newton Howard darabot hallgatok. Mellesleg, némelyik post-rock banda is, például a Mono is sok hasonló dolgot ültet bele a dalaiba. Kifejezett nagy kedvencem Thomas Newman, ő a zongorás témákban utánozhatatlan, de az előbb említett James Newton Howard, Hans Zimmer, John Williams is rengeteg nagyon jó dalt írt.
Aktuális kedvenceim Bear McCreary és Daniel Licht, ők sorozatzenéikkel lettek ismertek. (Battlestar Galactica, Dexter)
Philip Glass-t nem említettem, ő is sok filmzenét írt (melyek elképesztően jók), de több a modern klasszikus darabja, mellyel járja a világot, tavaly Budapesten is fellépett.
Alábbiakban néhány dal a fent említett zeneszerzőktől.

Thomas Newman:


James Newton Howard:


Hans Zimmer:


John Williams:


Philip Glass:

Erősítők (Pótlás)

Mivel tegnap egy 40 órás ébrenlét, annyira kiütött, hogy elaludtam és nem tudtam megírni a bejegyzésemet, ezért ma pótlom.
Na igen, eddig írtam már gitárokról, egyéb hangszerekről, de nem írtam, hogy mivel csalogatok hangot ki az elektromos gitárjaimból.
Az első erősítőm egy kis Sony hordozható erősítő volt. Egy tenyérben elfért, semmiféle hangszóró nem tartozott hozzá, ezért bármire rá lehetett kötni. Elég gagyi volt, de arra, hogy gyakoroljak tökéletesen megfelelt. Sajnos képet nem találtam róla.
A következő erősítőm már egy igazi szép darab volt, sokáig spóroltam rá, hogy meglegyen. Ez egy Marshall JCM600-as kombó volt, mely még mindig meg van. Azért tartottam meg, hátha egyszer újból lesz valami nagyobb élőzenei próbálkozásom, vagy esetleg Rise of Day élő, akkor ne legyen probléma színpadi kiállás. Miután megvettem és kipróbáltam hihetetlen hangzásbeli különbségek értek (biztos azért is, mert csöves). Az a hangerő, a hangtisztaság és az élmény mai napig felejthetetlen számomra.

Miután elkezdtük az Indicta-t úgy gondoltam, hogy itthoni gyakorlásra nem kellene mindig a nagy csöveset használni, mert a család és a szomszédok sem örültek kifejezetten neki, ezért vettem egy Marshall MG10CD kicsi tranzisztoros kombót. Ez csak 10 Watt-os és tökéletesen megfelelt-megfelel az itthoni használatra. Mai napig ezen gyakorlok és ötlöm ki a dalokat. :)
Az utolsó képen látszik, hogy milyen kicsi.
A távlati terveim között szerepel, hogy szert tegyek egy olyan erősítőre, amely tényleg nagyon profi. Vagy egy Orange vagy Mesa Boogie között gondolkozok, de ez attól is függ, hogy lesz e későbbiekben lehetőségem élő zenét játszani másokkal. Ha nem, akkor értelmetlen beruházni ennyi pénzt feleslegesen.
Basszuserősítőm nincs, talán majd egyszer veszek, de mostanában számítógépre kötve Guitar Rig-gel használom, mint amikor a felvételeket készítem.

2009. október 21., szerda

Nyugodtabb idők

Nyugodt idők jönnek a következő másfél hétben, lesz időm mindent eltisztázni, elrendezni, számot befejezni, olyan dolgokkal foglalkozni, amit már rég elintézhettem volna. Hamarosan borító minta is lesz a nagylemezhez, melyhez lassan a dalok is gyülekeznek. Most megyek, nyugodt idők jönnek, nyugovóra térek.

2009. október 20., kedd

Rövid

Mivel jelenleg a két nap alatt 3 zh-ra történő készülés kellős közepén vagyok, így bejegyzésemet is rövidre fogom. Íme egyik kedvenc dalom, egy érdekes kis házi videóklip formájában.
Explosions in the Sky - Your Hand in Mine

2009. október 19., hétfő

A dal szelleme

Nem rég láttam Mr. Vertigo jó voltából egy nagyon jól sikerült házi videót, egy post-rock dalra. Nagyon lélekérintő volt, és szerintem, ha valaki egyszer megnézni egy darabig biztos nem felejti el.
Vajon egy dal, mennyire tudja kifejezni az érzéseket?
Egyik kedvenc albumom Philip Glass Solo Piano című albuma, melyet végig hallgatva, szerintem mindenkinek "átjön", hogy milyen gondolatok járhattak a szerzőben, mikor e darabokat írta.
Továbbá, ha egy dalhoz készül egy videó (teljesen mindegy, hogy hivatalos, vagy rajongói), melyet mindenhol ezzel azonosítanak, mennyire tudja megtartani eredeti értékeit (önállóságát) a mű, úgy hogy ne azt mondják, "itt ez a gáz videó" és a zenére már nem is figyelnek?
Momentán, szerintem az a jó videóklip, mely teljesen kiegészíti a dalt és harmóniában él, működik vele együtt.
A fent említett videó:

2009. október 18., vasárnap

WEB2 és a tehetségek (III. rész)

Mai bejegyzésemben Kina Grannis-t említeném.
Talán ő az egyik legsikeresebb ebben a "műfajban", melyet a közvetlenségével és közönséghez fűződő viszonyával ért el.
Bár már régebb óta zenélt és már albuma is volt, de csak a YouTube-os regisztrációja után kezdődött az igazi menetelése. 2007-ben mikor a YouTube-ra elkezdte feltölteni a videóit, egy koncepciót alakított ki, miszerint minden héten feltölt egy újat, mely saját és feldolgozott dalokból áll. A YouTube-on is egyre népszerűbb lett, de neki is nagy lökést adott a SuperBowl-os verseny, amin Landon Austin is részt vett. Azóta milliós nézettségeket produkál a videóival. Eddig 3 lemeze jelent meg, a 4. most novemberben jön ki. Egy hivatalos videóklipje van, ami Message From your Heart című dalára készült (mellesleg, szerintem nem ez a legjobb dala). Egy másik videóban is szerepelt, mivel a szintén hasonló műfajú David Choi-al is volt egy közös daluk. Egy darabig az Interscope Records gondozásában munkálkodott, mint Landon, de otthagyta őket, és most függetlenként próbálkozik. Elég sok fellépése van jelenleg is, mint a többieknek.
Alább a Gotta Digg című dalát és a Message From your Heart-ot linkeltem.

2009. október 17., szombat

Dolgozok

Sajnos az elmúlt két hétben nem volt időm zenével foglalkozni, mert az állandó zh írás és tanulás között cikázok (no persze, meg Szeged és Gyula között is). Ha meg nem tanulok, akkor beadandó feladatot készítek. Így gondoltam megosztom most másokkal is, hogy min dolgozok. Az alábbi képeken egy játszótér kezdetleges modellje látható, kitöltött és drótvázas verzióban. A feladatunk a grafika nevezetű tárgyból, hogy egy játszóteret modellezünk Open Gl-ben, melyben mozgó elemeknek is kell lennie. :)
Ha minden jól megy jövő hét végétől már teljes bedobással folytathatom az új dalokon a munkát.

2009. október 16., péntek

Miért hallgatjuk?

Tegnap azon gondolkodtam, hogy miért hallgatunk zenét? Talán azért, mert rajongunk érte, vagy jó a zenei alap, bírjuk az énekest, netán a gitárost, vagy valamelyik tagot, vagy csak, mert szóljon valami, lehet azért, mert két napja azt a dalt dúdolod, vagy, mert példaképnek tekinted őket, talán azért, mert véletlenszerűen ezt adta a lejátszó, vagy a stílust-műfajt kedveled. Végtelen a variációk sorozata, de igazából, mindenki maga tudja, hogy mit-miért tesz, hallgat. A kérdés adott, miért? :)

2009. október 15., csütörtök

Dalszövegek (1.rész)

Ebben, és a többi ilyen című bejegyzésben, olyan dalok dalszövegeit írom ki, melyeket nagyon szeretek és sokat hallgattam.
A mai kiszemeltem a Mantra Mondd, miért? című dala, mely azután íródott, hogy az énekes egyik jó barátja öngyilkos lett.

Mantra - Mondd, Miért?

Minden nap hallasz róla
Minden nap ott van elõtted
Azt hiszed, hogy erõsebb vagy nála
Mégis bármikor megteszed

Mondd, miért
Miért adtál fel mindent egy rossz napért
Mondd, miért
Hova tûnt a szemedbõl a fény

Elfogadsz majd megint egy új anyát
És nem emlékszel semmi másra
Csak arra, hogy boldog akarsz lenni
És ehhez szükséged lesz egy társra
De rossz helyen keresed Õt
A víz nem ott van, ahová a kutat ástad
És így csak szomjan fogsz halni
Mert amit iszol a saját nyálad

Tudom, hogy nem fogsz jönni

Én mégis várlak

Várok rád

2009. október 14., szerda

Ingyen legyen? (dalokért fizetni)

Ebben a bejegyzésemben röviden boncolgatom, hogy kellene e fizetni a dalokért vagy nem, vagy érdemes e CD-ket gyártani?
Amit most írok, azért lehet sokan rossz szemmel néznek majd rám, mivel véleményem szerint egy zenekar, már ha annak tartja magát, akkor a koncertek bevételéből tartsa el magát. Aki életképes produkciót csinál és mainstream, annak ez nem lenne probléma. Sajnos az underground világot ez nem rendítené meg alapjában véve, mert eddig sem voltak túl sokan a koncertjeiken, meg ez volt az egyetlen bevételi forrásuk. Az ő-mi finanszírozásunkra még nincs ötletem, de szerintem ez nem is lehetne megoldható. Egyszer, majd remélem történik valami lépés, mert a PANKKK program jelenlegi állása szerint, még mindig csak a bejáratottabb zenekarokat támogatják. Mondjuk ebben a kategóriában, a legtöbben nem a pénz miatt csinálják azt, amit.
CD bizniszről...
A lemezgyártás már évek óta haldoklik, és hamarosan úgyis be fog dőlni az egész. Szerintem az egész nyitja az lenne, hogy az előadók dalait, koncertfelvételeit ingyenesen elérhetővé tennék neten (habár ezt úgy sem fogják megtenni, mert a kiadók, forgalmazók iszonyatosan pénzéhesek és az utolsó bőrt is le akarják húzni a zenekar produktumáról) és limitált példányszámban megfizethető áron legyártanák a lemezeket. Mert aki nagyon szeret egy zenekart, az úgyis megtiszteli őket azzal, hogy megveszi a cd-jét, mert az sokkal szebb és jobb, meg egy maradandóbb dolog, mintha egy másolt valamit tennél el, amit két-három év múlva kidobhatsz. Persze ez a mai lemez árak mellett általánosságban nem működne, de azért van egy-két biztató jel, például itthon is. A másik, ami nevetséges, hogy milyen szintre vitték le az arany-platinalemez példányszámát. Ha jól tudom, jelenleg csak 7500 db eladott lemez kell az arany fokozathoz. Szerintem ez mindent megmagyaráz.

2009. október 13., kedd

Egy kis hazai (II. rész)

Mai bejegyzésemben nem gyulaiakat, hanem megyénk egy-két bandáját mutatnám be.
Elsőként a gyomendrődi Nasmith a választottam. Őket dallamos metál kategóriába szokták aposztrofálni, mely egy elég jó megnevezés a stílusra. A banda 2002 óta tolja riffeket, rengeteg koncert és jó helyezést elért tehetségkutató van mögöttük.
Eddig 4 EP-jük jelent meg, melyekről néhány dalt myspace-en meg lehet hallgatni. Érdemes figyelni rájuk, mert a közeljövőben még sok mindent elérhetnek.
http://www.myspace.com/nasmithband
A második banda a békési Another Way. Ők is 2002 óta tevékenykednek a hardcore, főként grindcore szintéren. Több lemezük is megjelent, és a saját stílusukban elég ismertek külföldön is, nem csak itthon. Szintén rengeteg koncert van mögöttük, azzal a kivétellel, hogy külföldön is sokat voltak. Jelenleg az AW mellett egy post-rock produkcióval is próbálkoznak, de ez a formáció, csak alakulófélben van. Hamarosan kiderül mi lesz belőle.
www.myspace.com/anotherway666

2009. október 12., hétfő

WEB2 és a tehetségek (II. rész)

A következő ember, akit említenék Landon Austin.
Róla annyit kell tudni, hogy egy 21 éves Texas-i énekes-gitáros. 2007-ben töltötte fel YouTube-ra a Waitin' című dalát, mely mind a mai napig a legsikeresebb. E dalra később egy igazi videó-klip is készült. Ő nem is a videó nézettségi adatokkal, hanem a Super Bowl bajnokság előtti fellépési lehetőségre pályázva lett híres, mivel ott bejutott a döntőbe. Azóta leszerződött az Interscope kiadóhoz és sokat koncertezik, mint mindenki más. Az alábbi videókon elsőként a Waitin' házi, majd normál videó-klipje látható.


2009. október 11., vasárnap

Média

Vajon a TV, a média szerepe mekkora az emberek viselkedésében, szokásaikban? Mennyiben függhet tőlük az, hogy milyen filmet néznek, vagy zenét hallgatnak meg a rádióban?
Véleményem szerint ma már az emberek nagy része nem is gondolkodik azon (tudom ez nagyon általánosító, lekezelően hangzó), hogy miért nézi a tv-ben azt amit néz, és miért hallgatja azt a zenét, amit a rádió ad, mert már megszokásból teszik azt.
Mivel nagyon sok minden kiszorul a szélesebb körben közölt médiumokból, ezért a legtöbben nem sok mindent ismernek a perifériákra szorult dolgokból. Tudom, hogy mi lenne ha?-val nem játszunk, de ha egyik napról a másikra csak réteg műfajokkal-témákkal foglalkoznának, követnék e az átlag nézők-hallgatók, vagy otthagynák a műsorszórókat?

2009. október 10., szombat

Stílusokról

Nem tudom ki, hogy van vele, de én jelenleg már nem tudom követni, hogy melyik zene (értem ezalatt az underground stílusokat, bár ma már a mainstream-et is rengeteg kategóriára osztják) milyen műfajba tartozik. Az internet és gyors kapcsolat teremtés révén napjainkban annyi előadó van (elérhető), hogy megszámolni sem lehet, és már nagyon sokan saját tag-ekel látják el a zenéiket, egyedi stílus címkéket kitalálva, amiről még előtte más nem is hallott. Persze ettől még nem biztos, hogy sokban különbözne más ismertebb stílusoktól. Szóval szerintem szubjektív, hogy mi mibe sorolható és hova tartozik.
Ha meghallgatok valamit, számomra nem az a lényeg, hogy mi a műfaja, hanem hogy legyen benne valami, ami megfog. Ezért szoktam, hallgatni hazai undergroud hiphop-ot vagy extreme metal-t is. Továbbá mindig hangoztatom, hogy nem szabad bezárkózni más irányzatok elől, mert mindig hallhat új és jó dolgokat az ember, melyről azt hitte, hogy nem is létezik.

2009. október 9., péntek

WEB2 és a tehetségek (I. rész)

Ma már megszokott, hogy mindenki feltölti a különböző bohóckodásait és egyéb dolgait valamelyik videómegosztóra (akárcsak én), de régebben nem volt ez így. Néhány éve még csak a tv-ben vagy élőben mutatkozhattak be sokan, ha például zenéltek.
A mai WEB-es technikákkal ma már bárki néhány perc alatt egy kamerával és egy számítógéppel világhírűvé válhat.
Ezzel a bejegyzéssel oda akartam kilyukadni, hogy ma már sokan úgy jutnak lemezszerződéshez, hogy a szobájukból jóformán ki sem mozdulnak. Persze ehhez az is kell, hogy olyan jól összerakott dalt, produkciót töltsenek fel, ami felkelti az emberek figyelmét. Egyébként szerintem ezzel semmi baj sincs, sőt.
Ebben, és a további posztokban néhány embert mutatok be, akik szép karriert futottak be, így indulva:

Terra Naomi:

Neki a 2006-ban feltöltött Say it possible című dala hozta meg az igazi áttörést, melyet azóta már majdnem 4 millióan tekintettek meg. Jelenleg több videó klippel, nagylemezzel és sok fellépéssel büszkélkedhet.
Alább az eredeti Say it possible, alatta pedig az új, kiadónál készített verzió.


2009. október 8., csütörtök

Egy kis hazai I. rész

Ebben a bejegyzésemben néhány kevésbé ismert helyi (gyulai) zenekart mutatok be.
Elsőként a Bandi From The Tales nevezetű formációval kezdeném. Ők az ambient, experimental, és a különböző post stílusok határán lavíroznak, erős Múm hatás figyelhető meg, de nagyon jó úton indultak el. Két daluk meghallgatható myspace-en.
www.myspace.com/bandifromthetales

A második csapat az Over Promises, ők kőkemény metált népszerűsítik. Elég kiforrott produkció, bár ez nem meglepő, mert több olyan tag is van náluk, aki már jó néhány éve ismert a hazai palettán. Első Ep-éjük szintén space-en hallgatható.
www.myspace.com/overpromises

A harmadik, pedig legyen a Zöld Övezet nevezetű Hip-Hop brigád. Elég régóta csinálják, amit csinálnak, manapság már az országban elég sok felé hívják őket, többet nem mondhatok róluk, mindenki csekkolja a honlapjukon vagy a space-en, hogy mit művelnek. :)
www.myspace.com/zoldovezet
www.zoldovezetrap.hu

2009. október 7., szerda

Véletlenek

Egy kicsit filozófiai jellegű bejegyzés következik. E témán is sokat szoktam gondolkodni, hogy vajon a véletlenek halmozott következménye a jelenlegi dolgaink állása, vagy netán van benne valami sorsszerűség. Jó kérdés? Szerintem soha nem fog kiderülni, de az is biztos, hogy ha én is nem váltok iskolát, nem kezdek zenekart szervezni, nem szólítom meg Robi dobosunkat, és nem kezdünk zenélni, akkor ma valószínű Rise of Day sem lenne. És sok embert meg sem ismertem volna. Egy szó, mint száz, elgondolkodtató téma, akinek van egy kis ideje, gondolja végig a kis történetét.

2009. október 6., kedd

Meddig működhet?

Vajon meddig működhet egy formáció, vagy akár egy ilyen egy személyes produkció, vagy bármi?
Sokat gondolkodtam ezen a kis kérdésen, de egy korrekt választ csak egy-két éve az egyik cimborámtól kaptam.
A válasza ez volt:
"Bármit csinálsz, bármibe fogsz, csak addig érdemes foglalkozni vele, amíg elhivatottságod (elkötelezettséged) van a témához, melyből egy-két kudarc nem mozdít el."
És ezt nem csak a zenélésre értette.
Ha már a fent említett dolgok hiányoznak, akkor véleményem szerint sincs értelme tovább az adott dologgal foglalkozni, mert nem olyan, mint aminek lennie kellene. De ezt mindenki döntse el maga.

2009. október 5., hétfő

Felvevő eszközeim (stúdiós cuccok)

Mivel a dalaim rögzítését is én oldom meg, így felvevő eszközöket is be kellett szereznem.

Itt egy lista, hogy miket használok:

  • EMU 0404 USB hangkártya
  • Beringher Xenyx1202 keverő
  • AudioTechnika 2200 kondenzátor mikrofon
  • Fatar TMK88 midibillentyű
  • M-Audio Studiophile BX-5A stúdiómonitorok

A többi nem elektromos kiegészítőt (állványok, popfilter...) nem említeném, mert nem érdemes.

Véleményem szerint ezekkel az eszközökkel bárki elkezdhet kísérletezni házilag dalt rögzíteni.
Az eredmények hallhatóak a dalaimon, vagy majd később egy másik posztban teszek fel dalokat más előadóktól, amelyeket én készítettem.

2009. október 4., vasárnap

Hangok

Gondoltam, most kedvezek a kezdő gitárosoknak is, és adok nekik egy kis segítséget, hogy ne kelljen mindig kiszámolgatniuk, hogy az adott húr, adott bund-ján melyik hang található. Az alábbi kép ezt reprezentálja.

2009. október 3., szombat

Kvantor Trekk: Walk on the Green Field (1. fele)

Gondoltam, feljátszom már ilyen, mostanában divatos módon a Kvantor Trekk nevezetű formációnk 3. dalát, melyet sem a neten, és sehol máshol sem lehetett elérni. Most még csak az első felét tettem fel, majd a közeljövőben a másik fele is érkezik.

2009. október 2., péntek

Videóklip és közös dal

Na, akkor most már hivatalosan is elárulom, hogy a következő videómat a békéscsabai Light Scribblers csapata készíti. Ők kis hazánk leghíresebb fény festői, hihetetlen dolgokat művelnek a különböző fényekkel. Alább két videót is megnézhettek tőlük. Ha több infót akarnátok megtudni róluk, itt megtehetitek: http://www.lightscribblers.com/

A másik hír pedig A Day to Remember című dalomhoz kapcsolódik, melyet hamarosan a görög Falling Sun ambient/chill out zenésze gondol újra a saját stílusában. Az eredményeket hamarosan láthatjátok-hallhatjátok.

2009. október 1., csütörtök

Dalok a kezem alól

Mióta dalokat rögzítek jó néhány ember megfordult nálam, íme egy kis ízelítő mit alkottam velük:

Zero 11 - Van egy perc:
(http://www.youtube.com/jocodobos)

Komlósi Szilvia - Tovább megyek:
(http://www.youtube.com/Probakembere)

Euphorions(Illés Sándor "Sünci") - When the leaves fall:
(http://www.myspace.com/euphorionmusici)