2011. június 27., hétfő

Vallásról

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam e ezt a bejegyzést, mert lehet pár ismerősöm meg fog sértődni, ha elolvassa, de úgy döntöttem, hogy megírom és kész.
Először is a vallás témában elég radikális véleményem van. Szerintem az lenne korrekt, hogy ha senkit nem keresztelnének meg kiskorában, hanem ha betölti 16-ot vagy 18-at, akkor kellő rálátással már eldönthetné, hogy melyik felekezet tagja legyen, mint, hogy szülők által kényszerítve, a főszemélyt kihagyva hoznak döntést ez ügyben. Mert ez így nem vallásszabadság. Nem a keresztséggel (vagy a többi vallás más hasonló szentségével) van a bajom, mert ha valaki hisz, akkor ez az egész egy nagyon jó közösséget hozhat, mely átsegíti az embereket "mindenen". És persze azt is elismerem, hogy a történelemben nemzeteket kovácsolt és tartott egyben, mondjuk azt már annyira nem csípem, hogy milyen áron és milyen eszközökkel (kereszténység).
Négy év katolikus gimnázium után van egy kis rálátásom a dolgokra, noha nem vagyok megkeresztelve. Amit jónak tartok, hogy legyen hitoktatás (vagy valami olyan, ahol az ember ilyen dolgokról is hallhat a közoktatás keretében), de mondjuk, ne úgy, ahogy nálunk, ahol így kerek-perec kimondták, hogy kereszténységen kívül minden szar és csak hülyeség. Most nem kell engem egy hűde fene nagy okoskodó, vallásos embernek tartani, csak van egy elképzelésem és azt követem. Ismerek jónéhány embert, aki vallásosnak tartja magát és még templomba is jár, majd minden héten, de a való életben ott szegi meg az ott felállított szabályokat, ahol csak tudja. Az egyik felnőttként megkeresztelkedik, majd jár templomba, közben "csinál" egy gyereket, de külön él tőlük, majd más országba megy dolgozni. A másik gyerekkorában lett keresztelve, a családja nagy templomba járó minden héten, ahova még ő is eljár, közben mindent csajt meghúz hétvégén és hasonlók. Ezeket inkább már nem kommentálnám tovább. :S

2011. június 23., csütörtök

Silenceband

Nem tudom, hogy kik ők vagy hogy más zenekarokban is zenélnek e, de az biztos, hogy jó amit művelnek az amúgy is kicsi hazai intrumentális-post műfajban. Az alábbi linken meghallgatható 3 daluk, mely kifejezetten élvezetes muzsika.
Aki esetleg még el is mentené emlékbe, az látogasson el ide: http://offliberty.com/

R.I.P. Preview

Alább egy kis ízelítő hallható az új dalból. Ha tetszik like-old vagy ha nem, akkor ne. :D
Még 1-2 hetet várni kell még kész lesz, mert rém lusta vagyok, továbbá Józsi is a munka mellett kevesebbet dobol, mint régebben. No, de sebaj, ami késik, nem múlik! :D

2011. június 16., csütörtök

Kiegészülve

Lázasan dolgozok-dolgozunk az új dalon, én és Jocó barátom. Na jó azért így nem igaz, mert rohadt nagy lusta vagyok és van, hogy 2-3 napig hozzá sem nyúlok. :D De azért kezd alakulni a Rest in Peace. Az eddigi játékidő 6:52, de szinte biztos, hogy még jó 30 másodperccel bővülni fog.
No rátérve a címre... nagy bejelenteni valóm van, mégpedig az, hogy Murvai Józsi nem csak ebben az egy dalban alkotja meg a dobtémákat, hanem a továbbiakban remélhetőleg az összes lemez szerzeményében is. Számomra ez azért jó, mert sohasem ment könnyen a dobtémák szülése, mondhatni kínszenvedés volt. Így persze sokkal jobb lesz. ;)

2011. június 10., péntek

Delta+ F 9/11

Aki esetleg nem látta volna a Fahrenheit 9/11-et vagy a Deltát, mert az index felpakolta őket a saját videómegosztójára. Mindegyik alkotás nyert valamilyen díjat Cannes-ban. Sőt a Fahrenheit 9/11 még egy Oscar-t is bezsebelt anno.
Itt megnézhető a két mű:

2011. június 7., kedd

VLT

Néhány napja az origo.hu-n a főoldalon volt egy "cikk", amely lényegében egy post-rock videót tartalmazott. Igazából nem a zenére hívták fel a figyelmet, hanem a videóra, mely fantasztikus részleteket ad a űr különböző részeiről. A felvételek a VLT-vel és VLT-nél készültek, mely a világ legnagyobb összefüggő teleszkóp rendszere. Itt a videó:

postrock.hu

Végre kis haznkban is elindult az első post-rock-os oldal. Lehet csekkolni: www.postrock.hu

2011. június 2., csütörtök

1000 Listener!

Fontos nap ez a mai, last.fm-en meg van 1000. hallgatóm is! :D
Ez azért számomra elég nagy dolog, mert a zeném nem a hype-olt kategóriába tartozik. Közben a facebook oldalamon is like-olnak az emberek. A legjobb az egészben, hogy főként külföldiek. :)
Remélem itt is mihamarabb meg lesz az 1000. (ez persze csak vicc :D)

2011. június 1., szerda

Colin Hay

Régebben és mostanában is, ha időm engedi, akkor a youtube-on vagy a gugli-n szoktam keresgélni zenéket csak bizonyos kulcsszavakat beírva, hátha találok valami jót. Ilyen volt anno az Outback is, mondjuk őket pont a myspace fénykorában találtam a közösségi portálon. :D
A most következő előadót először Scrubs (magyarul Dokik) című sorozatban láttam-hallottam néhány epizódban és nagyon bejött a stílusa. Régóta csípem az ilyen egyszál gitáros-éneklős előadókat, zenéket, amik valamilyen szinten szerintem a country stílusra hajaznak. De ez csak szubjektív vélemény. Az emberünk Colin Hay. Jónéhány lemeze jelent meg, továbbá van egy bandája is melyikkel szintén adott már ki albumot. A leghíresebb darab ezek közül a Going Nowhere, erről a cd-ről voltak dalok a sorozatban is, és a Zach Braff által rendezett kitűnő filmben is.
Itt hallható két nóta a lemezről:
Ha esetleg valaki olvassa ezt a bejegyzést és ismer hasonló előadókat, akkor azokat szívesen fogaom a kommenteknél! :)