2011. október 31., hétfő

Outback

Ausztrál stílusú dalok, nem ausztrál zenészektől, mondhatnám ezt is az Outback-re. A muzsikájuk igazán jó keveréke az amerikai folk-os akusztikus gitáros témáknak és a didjeridoo-nak. Kellemes világzene, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek, mert jól kikapcsolja az embert. A bandát, a nem rég említett Profundohoz hasonlóan találtam meg myspace-en. A profiljukon csak három dal volt fent, de egyéb keresések során sem találtam túl sokat anno. Viszont kb. egy éve, kitartó rapid-ozást követően szert tettem két megjelent lemezükre, valamint egy Dr. Didg albumra is. A Last.fm szerint négy korong jelent meg, de ez kamu, mert a Dr. Didg official oldalán csak kettőről írnak. Egyébként nem mai zenekarról van szó, még a 80-as években alakultak Oxford-ban, de nem volt hosszú életű a próbálkozás, mert 92-ben fel is oszlottak. Később Dr. Didg néven az egyik régi alapító tag (Graham Wiggins) és néhány vendég muzsikus a régi lemezekről új formációval próbálkozott, amellyel még ma is feltűnnek itt-ott.

Egy-két kedvenc dalom tőlük:
Outback - Air play

Outback - On the Streets
Néhány link róluk:

2011. október 27., csütörtök

LS kiállítás + R.o.D. dalok

Ha ma délután 4-kor valaki Békéscsabán járna, akkor feltétlen menjen el a Munkácsy múzeumba, mivel a fényfestő barátaimnak(Light Scribblers) lesz egy kiállítása, ahol több száz képük lesz kiállítva. Az érdekesség ezen kívül még az is, hogy a kiállító teremben Rise of dalok fognak szólni. :)
A kiállítás november 20.-áig látható, szóval még senki sem maradt le semmiről, ha ma nem érne rá. Gyerünk indulás... :D
Itt található a facebook event-je, ahol több infót is meg lehet találni:

2011. október 25., kedd

Josie Charlewood

A címben említett leányzó elég jó példáját mutatja, hogy milyen jól kiaknázhatók a mai technikák a zenében. Az alább beágyazott Gorillaz feldolgozása elég jóra sikeredet így élőben a loop pedáloknak köszönhetően.
Persze, nem csak cover-eken ügyködik, hanem saját szerzeményeket is lehet tőle hallani a youtube oldalán, amikben főként a zongrát használja az énektudása mellett. Egyébként elég jó látogatottságokat produkál, így őt is a régebben posztolt web2-es tehetségekhez sorolhatnám.

Egy-két elérhetősége:

2011. október 18., kedd

Explosions

Mindenki figyelmébe ajánlanám Janson Angell DIY post-rock projektjének következő dalát.
Tudom a hangzás elég gyatra (nagyon hallatszódik rajta a házi jelleg), de a dallamok nagyon jól kitaláltak benne.
Explosions - Beneath the Water
Itt még egy dalt meg lehet hallgatni:

2011. október 15., szombat

Fly into the Sky premier

No, ezt is megértük, elkészültem a videóval, így most már a dal is felkerülhetett netre! Sajnos a videomegosztó protálok gyenge konvertálása miatt a youtube-on elég szar minőségben látható, pedig a renderelt és konvertált videómban éles minden. Ezért is a vimeo-s megosztás lesz a "hivatalos", mert kevésbé gáz az algoritmus, amivel dolgoznak és nem pixelesíti be annyira a gyorsabb részeket.
Tehát, akkor itt az új "klip"/dal:
Rise of Day - Fly into the Sky:

2011. október 14., péntek

R.o.D. pic 2011

Szerdán készítettünk pár "zenekari" képet Szegeden az aktuális felállásról. Egyelőre csak egy került ki, de majd még lesz 1-2 és tavasszal próbálunk valami természetközelebbit is, mert a rakpart elég indusztriális. :D

2011. október 9., vasárnap

Volt egyszer egy Profundo...

A címben említett zenekart még 2007-2008 körül ismertem meg, mikor a Myspace a fénykorát élte és még javában az Indicta-val töltöttem az időmet. (akkor még azt sem tudtam, hogy van post-rock :D) Akkoriban nagyban ment a jelölgetés a sok "banda" között, így mi is rendszeresen jelölgettük őket és ők is ugyanígy tették ezt. Így valahogy felkeveredtem az oldalukra és meghallgattam őket.

Space-en nem sok dal volt fent, de a honlapjukról néhányat le lehetet tölteni ingyen. Igazából, ami megfogott a zenekarban, hogy nagyon jó gitártémák, valamit egy különleges hangú énekes lány (kinek stílusa nagyon egyedi a jó értelemben) szerepelt a csapatban. Ha jól tudom, konkrét lemezük nem jelent meg, de volt néhány demójuk. Egyébként tök érdekes, hogy anno azokat a dalokat, amiket letöltöttem a honlapról, most youtube-on már csak újabb hangszerelésű formában lehet hallani. Ez kicsit furcsa, mert már megszoktam a régieket, de azért ezek sem rosszak. :D Ilyen például a következő is:
Profundo - Magadban:
Mivel az Elmondanám című dalt csak élőben, a Számoltamot meg sehogy sem találtam, így alább elérhetővé tettem, remélem ebből nem lesz baj:
Profundo - Elmondanám:

Profundo - Számoltam:

Itt hallhatóak a stúdióverziós dalok:
Itt meg pár fellépés:

2011. október 3., hétfő

Once

Ha valaki szeretne látni egy igazán jó zenésfilmet, ami független kategóriába tartozik(habár a Fox betámogatta) és így a nagy kiadók erőltetett dolgaitól is mentes, az feltétlen nézze meg a Once-t. Az ír film 2007-ben került a nagyközönség elé és annyira jól sikerült darab lett, hogy számos díjat begyűjtött.
A zenéje (ami kb. maga a film) egy Oscar szoborral is jutalmazva lett LA-ben, valamint még a Grammy-n is begyűjtött két nominációt. A két főszereplő Glen Hansard és Markéta Irglová, akik nem csak a filmben, de a valós életben is együtt zenélnek. Aki szereti a zenét és a dráma besorolású filmeket, az szánjon másfélórát erre a darabra is.
Itt hallható a díjazott dal, alatta pedig az, ami szerintem legjobb az egészből:

Glen Hansard and Markéta Irglová - Falling Slowly:

Glen Hansard - Say It to Me:

2011. október 1., szombat

Gregory Alan Isakov

Mostanában kicsit rákapcsoltam a folk muzsika hallgatására, így jöjjön pár szó az egyik általam hallgatott előadóról, Gregory Alan Isakov-ról.
A dél-afrikai születésű énekes-gitáros jelenleg Colorado-ban tengeti/pengeti életét. Eddig 4 albuma jelent meg, a legutóbbi a This Empty Northern Hemisphere címre hallgatott.
Én is ezt hallgattam idáig a legtöbbet. A szóló dolgai mellett még a The Freight nevű bandával is muzsikál erre-arra. Szélesebb körben a Californication című sorozatban juthatott el az emberekhez, mivel az egyik epizódban Hank Moody táváozásánál ez szólt.
Tehát, aki bírja az egyszerű dallamokat, itt-ott egy kis harmóniával megtoldva, annak kifejezetten ajánlom. Nagyon eltaláltak az arányok mindenből, kellemes muzsika. Érdemes legalább egyszer végighallgatni valamelyik lemezét vagy az egész munkásságát.

Itt van két nóta kedvcsinálónak:
Gregory Alan Isakov - If I Go, I'm Going

Gregory Alan Isakov - 3 A.M.

Néhány kontakt:
https://www.facebook.com/gregoryalanisakov?sk=wall
http://www.gregoryalanisakov.com/
http://www.myspace.com/gregoryalanisakov